1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Οι παγκόσμιες τάσεις για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές για το 2023

Οι παγκόσμιες τάσεις για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές για το 2023

Οι παγκόσμιες τάσεις για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές για το 2023
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το 60% των CEOs δεν σχεδιάζει να καθυστερήσει τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, παρόλο που η δραστηριότητα πέφτει κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 λόγω ανησυχιών για ύφεση.

  • Οι παγκόσμιες Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (Σ&Ε) συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αλλά αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023
  • Ο κλάδος της Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών παραμένει ο πιο ενεργός τομέας για συγχωνεύσεις και εξαγορές, αποτελώντας το ένα τέταρτο του όγκου και της αξίας των συναλλαγών το 2022
  • Οι στρατηγικές για Σ&Ε  αλλά και η βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίου παραμένουν η προτεραιότητα των εκτελεστικών στελεχών και το κλειδί για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, 2023 Global M&A Industry Trends Outlook, η παγκόσμια δραστηριότητα Σ&Ε πιθανότατα θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές και τα στελέχη προσπαθούν να εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιχειρηματικού μετασχηματισμού τους. Ενώ η παγκόσμια δραστηριότητα των συμφωνιών παραμένει υποτονική λόγω της μακροοικονομικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των φόβων για ύφεση, της αύξησης των επιτοκίων, της απότομης πτώσης στις αποτιμήσεις των μετοχών, των γεωπολιτικών εντάσεων συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα τρία πέμπτα (60%) των CEOs διεθνώς σχολιάζουν ότι δεν σχεδιάζουν να καθυστερήσουν τις συμφωνίες το 2023. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από την 26η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με αργούς ρυθμούς η πρόοδος της εργασιακής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων

Η παγκόσμια αγορά Σ&Ε αντιμετώπισε ένα γεμάτο προκλήσεις 2022 με τον όγκο και την αξία τους να μειώνονται από τα επίπεδα ρεκόρ (65.000 συμφωνίες) του 2021 – αντίστοιχα κατά 17% και 37% – αν και παραμένουν πάνω από τους δείκτες του 2020 και τα υγιή επίπεδα που σημειώθηκαν στην προ πανδημίας εποχή. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι όγκοι και οι αξίες των συναλλαγών μειώθηκαν περισσότερο –κατά 25% και 51%, αντίστοιχα– σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο αντίκτυπος διαφόρων μακροοικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων δεν έχει επηρεάσει ομοιόμορφα τις αγορές Σ&Ε. Η Ινδία, για παράδειγμα, ήταν ακραία περίπτωση για το 2022, καθώς η δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 16% και ο όγκος κατά 35% –στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών– σε σύγκριση με τη διψήφια πτώση σε ΗΠΑ, Κίνα και πολλές άλλες περιοχές.

Οι τάσεις καταδεικνύουν ότι οι Σ&Ε – και ιδιαίτερα για βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου – συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική ευκαιρία για τους παίκτες της αγοράς ανεξάρτητα από τους γεμάτους προκλήσεις μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι τάσεις αυτές παραμένουν ένα εργαλείο για να βοηθήσουν τους CEOs να μετασχηματίσουν τις επιχειρήσεις τους, να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Η εικόνα για τις Σ&Ε το 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με αργούς ρυθμούς η πρόοδος της εργασιακής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων

Η μακροοικονομική αστάθεια και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις δεν έχουν ομοιόμορφο αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους. Η πιο κάτω δυναμική ανά κλάδο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τις Σ&Ε το 2023:

  • Τεχνολογία, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνίες: Η ψηφιοποίηση παραμένει βασικός στόχος για πολλές επιχειρήσεις. Οι συμφωνίες λογισμικού θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον κλάδο –όσο και το 2022– αφού αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα (71%) της δραστηριότητας των τεχνολογικών συμφωνιών και τα τρία τέταρτα (74%) της αξίας των συμφωνιών. Άλλοι τομείς που πιθανότατα θα αποτελέσουν hot spots για τις Σ&Ε το 2023 περιλαμβάνουν τις τηλεπικοινωνίες, το metaverse και τα βιντεοπαιχνίδια.
  • Βιομηχανική Παραγωγή και Αυτοκινητοβιομηχανία: Η βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίου θα οδηγήσει σε απομόχλευση και εξαγορές, ιδιαίτερα εκείνες που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα και στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: Ο ανταγωνισμός από πλατφόρμες και FinTech λύσεις προκαλεί ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και θα ενισχύσει τις Συγχωνεύσεις και τις Εξαγορές καθώς οι εμπλεκόμενοι επιδιώκουν να αποκτήσουν ψηφιακές δυνατότητες.
  • Ενέργεια, Υπηρεσίες και διαχείριση Πόρων: Η ενεργειακή μετάβαση θα παραμείνει προτεραιότητα για τους επενδυτές και τις διευθυντικές ομάδες, κατευθύνοντας μεγάλους όγκους κεφαλαίων σε Σ&Ε και σε άλλα έργα.
  • Καταναλωτικές Αγορές: Ενώ οι προκλήσεις παραμένουν για τους καταναλωτές και το 2023, οι αναθεωρήσεις χαρτοφυλακίου και η εστίαση σε μετασχηματιστικές συναλλαγές θα δημιουργήσουν ευκαιρίες Σ&Ε.
  • Ευρύτερος τομέας της Υγείας: Η ανάγκη για καινοτομία και μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης θα οδηγήσουν την δραστηριότητα των Σ&Ε, το 2023. Λύσεις Biotech, CRO/CDMO, MedTech, υγειονομικής περίθαλψης και ψηφιακής υγείας αναμένεται να προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με αργούς ρυθμούς η πρόοδος της εργασιακής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων

Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ https://www.pwc.com/gx/en/services/deals/trends.html

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.