1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οι οικογένειες των θυμάτων του υποβρυχίου μπορούν ακόμα να ασκήσουν μήνυση...

Οι οικογένειες των θυμάτων του υποβρυχίου μπορούν ακόμα να ασκήσουν μήνυση παρά τις απαλλαγές ευθύνης!

Οι οικογένειες των θυμάτων του υποβρυχίου μπορούν ακόμα να ασκήσουν μήνυση παρά τις απαλλαγές ευθύνης!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σύμφωνα με το Reuters οι παραιτήσεις ευθύνης που υπογράφθηκαν από τους επιβάτες του υποβρυχίου κατά τη διάρκεια της κατάδυσης προς εύρεσης του ναυάγιου του Τιτανικού ενδέχεται να μην προστατεύουν τον ιδιοκτήτη του σκάφους από πιθανές μηνύσεις από τις οικογένειες των θυμάτων.

Το υποβρύχιο Titan εξαφανίστηκε την Κυριακή, περίπου δύο ώρες μετά την κατάδυσή του, και βρέθηκε σε κομμάτια στον πυθμένα του ωκεανού μετά από αυτό που η Αμερικανική Ακτοφυλακή περιγράφει ως μία «καταστροφική έκρηξη» του θαλάμου πίεσης. Οι επιβάτες, που πλήρωσαν έως και 250.000 δολάρια ο καθένας, θεωρείται ότι υπέγραψαν απαλλαγή ευθύνης. Ένας δημοσιογράφος του CBS που έκανε το ταξίδι με την OceanGate Expeditions τον Ιούλιο του 2022 ανέφερε ότι η παραίτηση που υπέγραψε αναφερόταν στην πιθανότητα θανάτου τρεις φορές μόνο στην πρώτη σελίδα.

Ωστόσο οι παραιτήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι πάντα απόλυτες και δεν είναι ασυνήθιστο δικαστές να τις απορρίπτουν υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής αμέλειας ή κίνδυνοι που δεν είχαν αποκαλυφθεί πλήρως.

«Εάν υπήρχαν πτυχές του σχεδιασμού ή της κατασκευής αυτού του σκάφους, πληροφορίες στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση οι επιβάτες ή λειτουργούσε (το υποβρύχιο) γνωρίζοντας ότι δεν ήταν κατάλληλο για αυτή την κατάδυση, αυτό θα ήταν απολύτως αντίθετο με την ισχύ της παραίτησης», είπε ο δικηγόρος σωματικών τραυματισμών και ειδικός στο ναυτικό δίκαιο Matthew D. Shaffer, ο οποίος εδρεύει στο Τέξας.

Η OceanGate θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δεν ήταν βαριά αμέλεια και ότι οι απαλλαγές ευθύνης ισχύουν επειδή περιέγραφαν πλήρως τους κινδύνους που ενυπάρχουν στα υδραυλικά συστήματα κατά την κατάδυση στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού σε ένα υποβρύχιο μεγέθους μίνι βαν. Ο βαθμός οποιασδήποτε πιθανής αμέλειας και ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυνατότητα εφαρμογής των παραιτήσεων θα εξαρτηθεί από τα αίτια της καταστροφής, τα οποία βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

«Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά παραδείγματα για το τι αξιώσεις μπορούν οι οικογένειες των θυμάτων να ζητήσουν παρά τις παραιτήσεις, αλλά μέχρι να μάθουμε την αιτία, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν ισχύουν οι παραιτήσεις», δήλωσε ο δικηγόρος προσωπικών τραυματισμών Joseph Low από την Καλιφόρνια.

Η OceanGate θα μπορούσε να επιδιώξει να προστατευθεί από ζημιές υποβάλλοντας τη λεγόμενη αγωγή περιορισμού ευθύνης βάσει του ναυτικού δικαίου, η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες πλοίων που εμπλέκονται σε ατύχημα να ζητούν από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να περιορίσει τυχόν ζημιές στην παρούσα αξία του σκάφους. Δεδομένου ότι ο Titan καταστράφηκε, αυτό θα ήταν μηδέν.

Ωστόσο, η OceanGate θα έπρεπε να αποδείξει ότι δεν γνώριζε πιθανά ελαττώματα με την κατάδυση φέροντας το βάρος της απόδειξης, το οποίο οι νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθεί.

Εάν το OceanGate αποτύγχανε να το αποδείξει, οι οικογένειες θα ήταν ελεύθερες να υποβάλουν αγωγές για αμέλεια ή παράνομο θάνατο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.