1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. ΟΕΒ: Μεγάλες και ασύμμετρες οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις το 2023

ΟΕΒ: Μεγάλες και ασύμμετρες οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις το 2023

ΟΕΒ: Μεγάλες και ασύμμετρες οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις το 2023
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις το 2023 είναι μεγάλες και ενδεχομένως ασύμμετρες, ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, σημειώνοντας ότι οι εμπειρίες των τελευταίων χρόνων προδιαθέτουν ότι οι προβλέψεις για το 2023 είναι παρακινδυνευμένες.

Όπως είπε, η ΟΕΒ «γνωρίζει καλά τις δυνατότητες, το πείσμα και την επινοητικότητα που διακρίνουν τον Κύπριο επιχειρηματία. Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν που σε μια ιδιαίτερη χρονιά όπως ήταν το 2022 έφεραν τον ρυθμό  ανάπτυξης της οικονομίας στο 6%, μείωσαν την ανεργία σε ποσοστό χαμηλότερο από την προ-πανδημίας εποχή και έφεραν σημαντική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία του ταλαιπωρημένου τραπεζικού μας συστήματος».

Σε συνδυασμό με τη συνετή οικονομική διαχείριση που εφαρμόστηκε από το κράτος, σημείωσε ο κ. Αντωνίου, επιτεύχθηκαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, γεγονός που συνέβαλε στη συνέχιση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και επαγγελματιών στον τόπο αλλά και στη συγκράτηση εισοδημάτων στην κυπριακή οικονομία.

Κομβικό ρόλο έπαιξαν, κατά τον κ. Αντωνίου, οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν ή άρχισαν να υλοποιούνται σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, ανέφερε, αριθμός σημαντικών μεταρρυθμίσεων παραμένει εκκρεμής ή ημιτελής, αναφέροντας κυρίως την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού και τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, τη νομοθετική ρύθμιση της Συμφωνίας για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και τον εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας.

«Παράλληλα στον νευραλγικό τομέα της Υγείας, μέσα από διάλογο πρέπει να επενεχθούν οι επιβαλλόμενες διορθώσεις στο ΓεΣΥ πριν να είναι πολύ αργά, με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας χωρίς οικονομικές περιπέτειες», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτή την περίοδο ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου, είναι ο πληθωρισμός, οι δυσκολίες εξασφάλισης πρώτων υλών, οι αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων αλλά και η υιοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου, είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ.

«Στο ίδιο πεδίο, αυτό του κοινωνικού διαλόγου, ευελπιστούμε ότι οι συνδικαλιστές  εταίροι μας θα επιδείξουν την επιβαλλόμενη ευελιξία με στόχο την αντικατάσταση του αναχρονιστικού θεσμού της ΑΤΑ με ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην οξεία έλλειψη ειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται η λήψη αποφάσεων που θα διευκολύνουν την πρόσληψη και απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και την ανάπτυξη ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

«Πράσινη μετάβαση, υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας αποτελούν πλέον μονόδρομο και χρέος μας προς την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας όμως, ότι προϋποθέτουν σημαντικό κόστος «που σύντομα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα κληθούν να το καλύψουν και για το οποίο θα καταστεί αναγκαία η κρατική αρωγή καθώς οι αντοχές όλων είναι ιδιαίτερα εξασθενημένες».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη «για τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε» και σημείωσε ότι η ΟΕΒ θα σταθεί στο πλευρό του νέου Προέδρου και της νέας Κυβέρνησης, «προσφέροντας τεχνογνωσία, καθοδήγηση και στήριξη σε κάθε ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση». Σημείωσε, όμως, ότι θα ασκήσει και κριτική «σε όποια ενέργεια θεωρήσουμε ότι δεν υπηρετεί κατά τρόπο βέλτιστο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας».

«Την τελευταία δεκαετία ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τρεις παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις. Υποδεχόμαστε το 2023 πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά», κατέληξε στο μήνυμά του ο κ. Αντωνίου.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.