1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ο πληθωρισμός παραμένει αγκάθι για τις ασφαλιστικές εταιρείες ατυχημάτων στην Αμερική

Ο πληθωρισμός παραμένει αγκάθι για τις ασφαλιστικές εταιρείες ατυχημάτων στην Αμερική

Ο πληθωρισμός παραμένει αγκάθι για τις ασφαλιστικές εταιρείες ατυχημάτων στην Αμερική
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Κατά την τελευταία δεκαετία, η σοβαρότητα των ζημιών σε διάφορους κλάδους ασφάλισης ατυχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεπεράσει τον οικονομικό πληθωρισμό. Η τάση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος των αποζημιώσεων, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση της AM Best.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Best με τίτλο “Ο κοινωνικός πληθωρισμός παραμένει αγκάθι για τις ασφαλιστικές ατυχημάτων“, ορισμένοι κλάδοι ασφάλισης έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον κοινωνικό πληθωρισμό. Οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο περιλαμβάνουν τα εμπορικά αυτοκίνητα, την επαγγελματική ευθύνη, την ευθύνη προϊόντων και την ασφάλιση ευθύνης διευθυντών και στελεχών.

Η σοβαρότητα των απωλειών σε αυτούς τους κλάδους έχει ξεπεράσει το ρυθμό του οικονομικού πληθωρισμού κατά διπλάσιο ή και περισσότερο σε πολλές περιπτώσεις, με τον κοινωνικό πληθωρισμό να παίζει πιθανότατα σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, στον κλάδο αστικής ευθύνης προϊόντων, η μέση αύξηση της σοβαρότητας των ζημιών κατά την τελευταία δεκαετία έως το 2023 ήταν 20,4%, ενώ ο μέσος ετήσιος οικονομικός πληθωρισμός ήταν 2,7%. Αυτό δείχνει ότι παράγοντες πέραν του οικονομικού πληθωρισμού, όπως οι κοινωνικές τάσεις και συμπεριφορές που οδηγούν στην αύξηση των δικαστικών διενέξεων και στις μεγαλύτερες αγωγές των ενόρκων, επηρεάζουν το κόστος των αποζημιώσεων σε αυτούς τους τομείς.

Στον κλάδο της αστικής ευθύνης από ατυχήματα, ο οποίος περιλαμβάνει τις καλύψεις αστικής ευθύνης, η σοβαρότητα των ζημιών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 11,1% κατά την τελευταία δεκαετία. Η αυξανόμενη συμμετοχή των δικηγόρων στους εμπορικούς κλάδους συμβάλλει στη συνεχή αύξηση του κόστους αποζημιώσεων, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τους δείκτες ζημιών των ασφαλιστικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιατί δεν εμφανίζονται νέες αντασφαλιστικές εταιρείες;

Ο Justin Aimone, Associate Analyst της AM Best, σχολίασε: “Το “κοινωνικό” μέρος του πληθωρισμού αναφέρεται στη μεταβολή των πολιτισμικών αντιλήψεων σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση του κινδύνου – η ασφαλιστική ή ο ενάγων – και αυτές οι δυναμικές συνεχίζουν να εξελίσσονται, καθιστώντας τον κοινωνικό πληθωρισμό δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί και ακόμη πιο δύσκολο για τους ασφαλιστές να προβλέψουν και να τον μετριάσουν”.

Η έκθεση υπογραμμίζει έρευνες που υποδεικνύουν μείωση του αισθήματος της κοινής γνώμης απέναντι στις μεγάλες εταιρείες, επιτρέποντας στους δικηγόρους να επωφεληθούν από αυτές τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές. Αυτή η διάβρωση της εμπιστοσύνης στις μεγάλες επιχειρήσεις, μαζί με τον σκεπτικισμό απέναντι σε άλλους θεσμούς όπως η κυβέρνηση και οι τράπεζες, αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση για τις ασφαλιστικές. Οι ετυμηγορίες των ενόρκων έχουν καταδείξει ότι πολλά άτομα πιστεύουν ότι οι εταιρείες έχουν μερίδιο ευθύνης ακόμη και σε περιπτώσεις κακής χρήσης προϊόντων που οδηγούν σε τραυματισμό.

Ο David Blades, Associate Director of Industry Research and Analytics στην AM Best, δήλωσε: “Όταν επιδικάζεται μια πυρηνική υπόθεση, επηρεάζει όχι μόνο τη συγκεκριμένη αξίωση αλλά και όλες τις άλλες ανοικτές αξιώσεις, καθώς οι ενάγοντες, καθοδηγούμενοι από τους δικηγόρους τους, επιδιώκουν παρόμοιες ετυμηγορίες ή διακανονισμούς, εξαντλώντας τα υπάρχοντα αποθέματα μιας ασφαλιστικής εταιρείας”.

Ο Blades πρόσθεσε περαιτέρω: “Ο αντίκτυπος στη δυσμενή εξέλιξη των ζημιών εισρέει στη συνέχεια στην τιμολόγηση, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες προσαρμόζουν την άποψή τους για τις επηρεαζόμενες γραμμές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σαρωτικός ο Τυφώνας Beryl που αυτή τη στιγμή έχει στο στόχαστρο το Μεξικό

Η χρηματοδότηση των δικαστικών διαφορών από τρίτους έχει αναδειχθεί σε πρωταρχικό παράγοντα της κλιμάκωσης του κοινωνικού πληθωρισμού, παρουσιάζοντας στις ασφαλιστικές σημαντικές προκλήσεις για τη χάραξη στρατηγικών τιμολόγησης για τον μετριασμό των νομικών εξόδων που απορρέουν από την έξαρση των σημαντικών αποφάσεων των ενόρκων και των παρατεταμένων νομικών διαδικασιών.

Οι σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ατυχημάτων και το πελατολόγιό τους. Η αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων και ο χειρισμός τέτοιων αξιώσεων όταν προκύπτουν θα παραμείνουν κρίσιμα στοιχεία των προσπαθειών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου με στόχο τον μετριασμό των σοβαρών ζημιών.

Η AM Best ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες που διαθέτουν βαθιά κατανόηση των κινδύνων που ενυπάρχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και των πιθανών επιπτώσεων των παρατεταμένων διαρκειών αποζημιώσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσαρμόσουν τις αναλογιστικές παραμέτρους και παραδοχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του κοινωνικού πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.