1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Nord Stream: Γερμανικές ασφαλιστικές ανανεώνουν την κάλυψη στον κατεστραμμένο αγωγό

Nord Stream: Γερμανικές ασφαλιστικές ανανεώνουν την κάλυψη στον κατεστραμμένο αγωγό

Nord Stream: Γερμανικές ασφαλιστικές ανανεώνουν την κάλυψη στον κατεστραμμένο αγωγό
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες Allianz και Munich Re ανανέωσαν την κάλυψη για τον κατεστραμμένο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, ανέφεραν πέντε πηγές με γνώση του θέματος, υποδηλώνοντας ότι η αναβίωσή του δεν έχει αποκλειστεί μετά από την επίθεση δολιοφθοράς στον αγωγό της Βαλτικής Θάλασσας.

Η ασφάλιση την οποία παρέχουν δύο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας είναι κρίσιμη για κάθε μακροπρόθεσμο μέλλον του αγωγού, ο οποίος ήταν η κύρια διαδρομή για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη για μια δεκαετία πριν από την έκρηξη που κατέστρεψε τμήμα τους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ασφάλιση του αγωγού έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια στάση της Γερμανίας για διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα, αλλά μία από τις πέντε πηγές είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε αντιταχθεί στην ασφαλιστική κάλυψη. Οι περισσότεροι δυτικοί επενδυτές έχουν διαγράψει τα μερίδιά τους στον αγωγό.

Η Munich Re, η Allianz και η καγκελαρία της Γερμανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση αυτή, ενώ το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι η ασφάλιση δεν ήταν μέρος της υποστήριξης που παρείχε η κυβέρνηση στο παρελθόν για τον αγωγό.

Η Ρωσία έχει μερίδιο 51% στον Nord Stream 1 μέσω θυγατρικής του κρατικού ενεργειακού ομίλου Gazprom.

Ποιοι είναι υπέρ της διατήρησης του αγωγού

Ορισμένοι από τους Γερμανούς μετόχους του Nord Stream τάσσονται υπέρ τουλάχιστον της διατήρησης του κατεστραμμένου αγωγού σε περίπτωση βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα, δήλωσαν χωριστά δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς δήλωσε ότι το Βερολίνο ανέχτηκε μια τέτοια προσέγγιση στις υποδομές, παρόλο που έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ενεργειακοί δεσμοί με τη Ρωσία έχουν διακοπεί.

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ζημιές στον αγωγό και ζητήματα διακοπής εργασιών, σύμφωνα με την πηγή του Reuters.

Η ύπαρξη ασφάλισης θα διευκόλυνε επίσης κάθε εργασία επισκευής που απαιτείται για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Βαλτική Θάλασσα προς την Ευρώπη.

Ενώ η εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου απαγορεύεται βάσει των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου επιτρέπονται. Η Δύση, ωστόσο, προσπαθεί να βρει εναλλακτικές.

Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη έχουν μειωθεί από περίπου 40% της προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ, σε λιγότερο από 10%, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Αλλαγή γερμανικής στάσης για το ρωσικό αέριο

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι στόχος ήταν να σταματήσει η χρήση φυσικού αερίου από τη Ρωσία και αλλού.

«Η Ρωσία έδειξε σε όλους πέρυσι ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος», είπε ο εκπρόσωπος. «Χρειαζόμαστε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων».

Η στάση αυτή αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη ολόψυχη υποστήριξη της Γερμανίας για το ρωσικό αέριο, σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις από άλλες χώρες της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και άλλοι εξοικειωμένοι με τη σκέψη της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσαν στο Reuters ότι μια μειοψηφία εξακολουθεί να ελπίζει ότι το Nord Stream 1 μπορεί να αναβιώσει, ακόμα κι αν λίγοι είδαν κάποια προοπτική να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον.

Ο Μίκαελ Κρέτσμερ, συντηρητικός ηγέτης της ανατολικής Σαξονίας, δήλωσε στην εφημερίδα Berliner Zeitung τον Ιανουάριο ότι ο αγωγός πρέπει να επισκευαστεί και η Γερμανία θα πρέπει να διατηρήσει την επιλογή να εισάγει ξανά αέριο μέσω αυτού.

Η Βερόνικα Γκριμ, μία από τους επικεφαλής οικονομικούς εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης που συμβουλεύει την καγκελαρία, είπε ότι η προηγούμενη πολιτική της Γερμανίας η οποία βασιζόταν στο φθηνό ρωσικό αέριο για να στηρίξει την οικονομία της και να οικοδομήσει πολιτικούς δεσμούς δεν είναι πλέον βιώσιμη.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που ακολουθούν μια παλιά λογική όσον αφορά την ανοικοδόμηση των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο (της Ουκρανίας)», δήλωσε η Γκριμ στο Reuters.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2010 υποστήριξε την κατασκευή του Nord Stream 1 με εγγυήσεις εξαγωγικών πιστώσεων και ξεχωριστή εγγύηση χρηματοοικονομικής πίστης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περαιτέρω ομοσπονδιακή υποστήριξη.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, αρκετές ανεξήγητες υποβρύχιες εκρήξεις διέρρηξαν τον αγωγό Nord Stream 1 και τον νεότερο αγωγό Nord Stream 2, ο καθένας μήκους άνω των 1.200 km, που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Τον περασμένο μήνα, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream επρόκειτο να σφραγιστούν και δεν υπήρχαν άμεσα σχέδια για επισκευή ή επανενεργοποίησή τους.

Άλλες πηγές περιέγραψαν αυτή τη διαδικασία ως διατήρηση του αγωγού σε αδράνεια.

Αλλοι ασφαλιστές

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Nord Stream 1 ήταν ασφαλισμένος από πολλούς ευρωπαίους ασφαλιστές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την αγορά του Lloyd’s του Λονδίνου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Πηγές του κλάδου με γνώση της κατάστασης ανέφεραν ότι ορισμένοι ασφαλιστές της Lloyd’s πιστεύεται ότι είχαν περικόψει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που ήρθαν για ανανέωση στα τέλη του 2022, εν μέρει λόγω των κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβλήθηκαν σε μια οντότητα που συνδέεται με την Gazprom.

Τρία από τα συνδικάτα του Lloyd’s που είχαν προηγουμένως ασχοληθεί με την ασφαλιστική κάλυψη ήταν απίθανο να είχαν ανανεώσει την έκθεσή τους, ανέφεραν τρεις από τις πηγές του ασφαλιστικού κλάδου.

Ωστόσο, μια τέταρτη πηγή είπε ότι η αναδοχή της από την αγορά Lloyd’s συνέχισε να παρέχει ασφάλιση για το έργο. Όλοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.