1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Νέοι κανόνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέοι κανόνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέοι κανόνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Νέους κανόνες στην ασφάλιση οχημάτων ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίοι αποσκοπούν στην καλύτερη προστασία των πολιτών και την ισότιμη αντιμετώπισή τους όσον αφορά ατυχήματα και την ενημέρωσή τους στο στάδιο της επιλογής του προγράμματος ασφάλισής τους.

Η νομοθεσία προστατεύει τα θύματα ατυχημάτων ανεξάρτητα από το αν αυτά συμβαίνουν στη χώρα διαμονής τους ή αλλού εντός ΕΕ. Οι νέοι κανόνες, εγκρίθηκαν χθες με 689 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές, αποσκοπούν στην κάλυψη των κενών και στη βελτίωση της ισχύουσας οδηγίας για την ασφάλιση οχημάτων.

Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που  έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία στις 22 Ιουνίου, μερίμνησαν ώστε τα άτομα που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα να αποζημιώνονται ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης της ασφαλιστικής εταιρείας.

Επιπλέον, ένα εναρμονισμένο σε επίπεδο ΕΕ «ιστορικό αξιώσεων» θα αποτρέπει τις διακρίσεις όταν ένας ασφαλισμένος μετακινείται από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο.

Οι πολίτες θα είναι επίσης σε θέση να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές και την κάλυψη που προσφέρουν οι διάφοροι πάροχοι, χάρη σε νέα, δωρεάν και ανεξάρτητα εργαλεία σύγκρισης τιμών.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί το ίδιο ελάχιστο επίπεδο προστασίας για τα θύματα, το αναθεωρημένο κείμενο εναρμονίζει τα υποχρεωτικά ελάχιστα ποσά κάλυψης σε ολόκληρη την ΕΕ, με την επιφύλαξη τυχόν υψηλότερων εγγυήσεων που μπορούν να ορίσουν τα κράτη μέλη.

  • Για σωματικές βλάβες: 6.450.000 ευρώ για κάθε ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ζημιωθέντων ή 1.300.000 ευρώ για κάθε ζημιωθέντα.
  • Για υλικές ζημίες, 1.300.000 ευρώ ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ζημιωθέντων.

Για να αποφευχθεί η υπερβολική ρύθμιση, οι τροποποιημένοι κανόνες αποκλείουν τα οχήματα που κινούνται με ταχύτητα χαμηλότερη από 14 km/h, επιτρέπουν να εξαιρεθούν από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τα μη οδικά οχήματα (όπως οι τα οχήματα κηπουρικής και τα σκούτερ κινητικότητας) και τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Εξαιρούνται επίσης από την οδηγία τα οχήματα που προορίζονται αποκλειστικά για μηχανοκίνητα αθλήματα.

Δηλώσεις

Η Dita Charanzová (Renew Europe, Τσεχία), εισηγήτρια της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για όλους τους χρήστες οχημάτων στην Ευρώπη και για όσους δυστυχώς τραυματίζονται σε ατυχήματα. Εάν η ασφαλιστική σας εταιρεία πτωχεύσει, θα είστε προστατευμένοι. Ένα εναρμονισμένο ιστορικό αξιώσεων θα δώσει τέλος στις διακρίσεις εις βάρος καλών οδηγών στην ΕΕ. Προστατεύσαμε τη χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, επιβεβαιώνοντας ότι δεν απαιτείται ευρωπαϊκή ασφάλιση. Δώσαμε τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από τα ευρωπαϊκά αγωνιστικά οχήματα, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται χωρίς να υπάρχουν ανέφικτες ασφαλιστικές απαιτήσεις. Πρόκειται για συγκεκριμένα παραδείγματα μιας Ευρώπης που λειτουργεί για τους πολίτες της.»

Επόμενα βήματα

Η νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης, και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να μεταφέρουν την τροποποιημένη οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Πηγή: insurance-eea.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.