1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Μειωμένα τα εργατικά ατυχήματα το 2021 – Σε ποιον τομέα τα...

Μειωμένα τα εργατικά ατυχήματα το 2021 – Σε ποιον τομέα τα περισσότερα;

Μειωμένα τα εργατικά ατυχήματα το 2021 – Σε ποιον τομέα τα περισσότερα;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση των εργατικών ατυχημάτων που γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας κατά το 2021. Την έκθεση εργατικών ατυχημάτων για το 2021, δημοσίευσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και αφορά ατυχήματα που συνέβησαν σε εργοδοτούμενα πρόσωπα, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει  τη γνωστοποίηση των εργατικών ατυχημάτων, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί όλα τα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν στους εργοδοτούμενους του και προκάλεσαν την απουσία τους από την εργασία για περισσότερες από 3 ημερολογιακές ημέρες (εξαιρουμένης της ημέρας του ατυχήματος).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το έτος 2021, όπως και το έτος 2020, ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά, καθότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε επίσης ανασταλεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα η λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων / οργανισμών του τριτογενούς τομέα (Υπηρεσίες).

Για τον λόγο αυτό η οποιαδήποτε σύγκριση των αποτελεσμάτων του έτους αναφοράς με προηγούμενα έτη και τα σχετικά συμπεράσματα αναφέρονται με σχετική επιφύλαξη.

Αριθμός  Ατυχημάτων και Δείκτης Ατυχημάτων

Παρά την αύξηση των δραστηριοτήτων κατά το έτος 2021 σε σύγκριση με το έτος 2020, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του Δείκτη Ατυχημάτων (11,3%) και σε μικρότερο βαθμό του αριθμού των γνωστοποιηθέντων ατυχημάτων (6,2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θάνατοι από τροχαία ατυχήματα: Σχέδια οδικής ασφάλειας για την επίτευξη του οράματος μηδενικών απωλειών (στοιχεία Eurostat)

Συγκεκριμένα, για το 2021 γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, 1,433 ατυχήματα σε σύγκριση με 1,527 ατυχήματα το 2020 και 2,168 το 2019. Τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν στους κλάδους των Κατασκευών και των Ξενοδοχείων/Εστιατορίων. Οι εν λόγω κλάδοι ανάφεραν το 2021 από 279 περιστατικά ατυχημάτων. Ακολουθούν οι κλάδοι της Μεταποίησης με 254 περιστατικά, του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου με 191 περιστατικά, η Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα με 101 ατυχήματα και ο κλάδος των μεταφορών με 97 ατυχήματα.

Δείτε πιο κάτω τον σχετικό πίνακα για τα έτη 2019 – 2021.

Όσον αφορά τον δείκτη ατυχημάτων για την ίδια περίοδο τα αποτελέσματα είχαν ως εξής.

Ατυχήματα κατά Επαρχία

Το 2021 όπως και κατά το έτος 2020, σημειώνεται ο ιδιαίτερα ψηλός Δείκτης Ατυχημάτων, που παρατηρήθηκε στις Επαρχίες Αμμοχώστου (675,6) και Πάφου (522,9), καθώς επίσης και ο σχετικά ψηλός ΔΑ στην Επαρχία Λεμεσού (424,2), σε σύγκριση με τον μέσο όρο (376,6).

Σε ότι αφορά τον αριθμό των ατυχημάτων σημειώνεται ο σχετικά ψηλός αριθμός ατυχημάτων που συνέβηκαν στην Επαρχία Λεμεσού (469 – 32,7%) σε σύγκριση με το επίσης υψηλό ποσοστό των 35,2% που καταγράφηκε κατά το 2020, καθώς επίσης και το χαμηλότερο ποσοστό ατυχημάτων που συνέβηκαν στην Επαρχία Αμμοχώστου (128 – 8,9%) σε σύγκριση με το ποσοστό των 6,5% που καταγράφηκε κατά το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Προφανώς η πολύ περιορισμένη λειτουργία των ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων που αφθονούν στην Επαρχία Αμμοχώστου, λόγω της πανδημίας έχει επηρεάσει αυτούς τους δείκτες.

Ατυχήματα Λόγω Πτώσης

Όπως και κατά το έτος 2020, το 2021 στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, ένα σχετικά πολύ μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων τη τάξης του 30,5%, οφειλόταν σε πτώση είτε στο ίδιο επίπεδο είτε από ύψος. Το 2020 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 29,7%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στον τομέα των κατασκευών ήταν επίσης ιδιαίτερα ψηλά, 38,0% σε σύγκριση με 40,4% κατά το έτος 2020. 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την «Στατιστική Ανάλυση Γνωστοποιηθέντων Εργατικών Ατυχημάτων» πιο κάτω.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.