1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Εννιάμηνο υψηλών πτήσεων στις πωλήσεις ακινήτων

Εννιάμηνο υψηλών πτήσεων στις πωλήσεις ακινήτων

Εννιάμηνο υψηλών πτήσεων στις πωλήσεις ακινήτων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ολοκληρώθηκαν μεταβιβάσεις €1.4 δισ. και κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα €3.3 δισ.

Σημαντικές επιδόσεις καταγράφει η κυπριακή αγορά των ακινήτων την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των συγκριτικών πωλήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία επεξεργάζεται και παρουσιάζει σε τριμηνιαία βάση το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, η αγορά των ακινήτων εξακολουθεί να είναι ανθεκτική στις προκλήσεις.

Ειδικότερα, το εννιάμηνο του έτους καταγράφηκαν Παγκύπρια 8.681 μεταβιβάσεις ακινήτων συνολικής αξίας €1.4 δισ. και 9.374 πωλητήρια έγγραφα συνολικής αξίας €3.3 δισ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, ανέφερε ότι «είναι με μεγάλη ικανοποίηση που παρατηρούμε την κυπριακή αγορά ακινήτων να σημειώνει αξιοσημείωτες επιδόσεις κόντρα στο αρνητικό περιβάλλον που επικρατεί. Η εξωτερική ζήτηση σε συνδυασμό με τη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης σε καλά επίπεδα δημιουργούν προσδοκίες για άλλη μια θετική χρονιά στον τομέα των ακινήτων».

Οδηγός η Λεμεσός

Η επαρχία Λεμεσού επιβεβαιώνει τη φήμη του οδηγού της κυπριακής αγοράς ακινήτων καθώς μετρά τα περισσότερα πωλητήρια έγγραφα (3435) και βρίσκεται λίγο πίσω από τη Λευκωσία σε αριθμό μεταβιβάσεων (2334). Σε επίπεδο αξιών είναι η πιο δυνατή επαρχία της ελεύθερης Κύπρου έχοντας το εννιάμηνο του έτους μεταβιβάσεις ύψους €462 εκατ. και πωλητήρια έγγραφα €1.85 δισ.

Τα δύο πρόσωπα της Λευκωσίας

Η επαρχία Λευκωσίας καταγράφει το εννιάμηνο τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων (2937) και ακολουθεί τη Λεμεσό στις αξίες, που ανέρχονται στα €409 εκατ. Η εικόνα αλλάζει άρδην στην ανάλυση των πωλητηρίων εγγράφων του εννιαμήνου καθώς η επαρχία Λευκωσίας υποχωρεί τόσο σε όγκο πράξεων (1673), όσο και σε αξίες (€382 εκατ.) στην τέταρτη θέση της πεντάδας των επαρχιών της ελεύθερης Κύπρου, πίσω από Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα.

Διατηρεί δυναμική η Πάφος

Η επαρχία Πάφου διατηρεί τη δυναμική της στην αγορά ακινήτων τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο μετρώντας το εννιάμηνο του 2023 1063 μεταβιβάσεις αξίας €165,3 εκατ. και 2027 πωλητήρια έγγραφα αξίας €632 εκατ. Σε αξίες μεταβιβάσεων η επαρχία Πάφου κατατάσσεται τέταρτη, αλλά σε αξίες πωλητηρίων εγγράφων είναι δεύτερη μετά τη Λεμεσό αρκετά πιο μπροστά από τη Λάρνακα και τη Λευκωσία.

Ανεβαίνει η Λάρνακα

Η επαρχία Λάρνακας καταγράφει σημαντικές επιδόσεις στην αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στις συγκριτικές πωλήσεις του εννιαμήνου. Έχοντας στο ενεργητικό της 1850 μεταβιβάσεις αξίας €266 εκατ. και 1892 πωλητήρια έγγραφα €383 εκατ. εδραιώνεται στην τρίτη θέση την υπό αναφορά περίοδο.

Σταθερή η Αμμόχωστος

Παρά το μικρό της μέγεθος η αγορά ακινήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου παρουσιάζει σταθερότητα την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 καθώς καταγράφηκαν συνολικά 497 μεταβιβάσεις αξίας €93 εκατ. και 347 πωλητήρια έγγραφα αξίας €82 εκατ.

Σημαντικές επιδόσεις καταγράφει η κυπριακή αγορά ακινήτων την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Tο εννιάμηνο του έτους καταγράφηκαν Παγκύπρια 8.681 μεταβιβάσεις ακινήτων συνολικής αξίας €1.4 δισ. και 9.374 πωλητήρια έγγραφα συνολικής αξίας €3.3 δισ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.