1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Κομπίνα με κτυπημένα αυτοκίνητα – Από €3.900 πωλήθηκε στις €9.500…

Κομπίνα με κτυπημένα αυτοκίνητα – Από €3.900 πωλήθηκε στις €9.500…

Κομπίνα με κτυπημένα αυτοκίνητα – Από €3.900 πωλήθηκε στις €9.500…
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Κέρδη χιλιάδων ευρώ φαίνεται να προέκυπταν από την κομπίνα με τα αυτοκίνητα που εισάγονταν κτυπημένα μετά από τροχαίες συγκρούσεις, αλλά πωλούνταν στην Κύπρο ως ελαφρώς μεταχειρισμένα με παραποιημένα έγγραφα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι ανακριτές της Αστυνομίας, αλλά και τη μέχρι στιγμής δικογραφία της υπόθεσης.

Σε μια περίπτωση, έμπορος οχημάτων εισήγαγε όχημα πολυτελείας τύπου SUV, γαλλικής κατασκευής, το οποίο φέρεται να πώλησε σε συνεργάτη του για 3.900 ευρώ ως κτυπημένο. Το ίδιο αυτοκίνητο, κι αφού πρώτα το αρνητικό του ιστορικό «διαγράφηκε» με πλαστές παραστάσεις, μεταπωλήθηκε σε ιδιώτη για 9.500 ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, προέκυψε καθαρό κέρδος 5.600 ευρώ από μια μόνο πώληση οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις γερμανικών αυτοκινήτων, οι τιμές των οποίων είναι υψηλότερες, υπήρχε ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία παρουσιάζουν ως εγκέφαλο της υπόθεσης τον 39χρονο Χρ. Κ. από τη Λευκωσία. Πρόκειται για το 6ο πρόσωπο που απασχολεί την Αστυνομία για την εν λόγω υπόθεση και για το οποίο ο «Π» έκανε αναφορά στη χθεσινή του έκδοση.

«Διέγραφαν» ιστορικό

Τα μέχρι τώρα στοιχεία των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου δείχνουν ότι στήθηκε κύκλωμα ώστε αυτοκίνητα που είχαν εισαχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, κτυπημένα κυρίως από τροχαίες συγκρούσεις, να εγγράφονται χωρίς το αρνητικό ιστορικό τους. Κι αυτό γινόταν κατά παράβαση κανόνων και σχετικών εγκυκλίων που είχαν εκδοθεί από το 2020. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκυκλίους, υπάλληλος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών όφειλε να καταχωρίζει το «κακό» ιστορικό του αυτοκινήτου, όμως τουλάχιστον σε 29 περιπτώσεις παρέλειψε να το πράξει. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 1/1/2021 και 8/92021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα απάτη με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα - Δείτε φωτογραφία

Οι τεχνικοί του ΤΟΜ

Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται από δικογραφία, οι τεχνικοί του Τμήματος Οδικών Μεταφορών είχαν επισημάνει και στις 29 περιπτώσεις ότι τα οχήματα ήταν κτυπημένα και είχαν υποβάλει ειδική αναφορά ως όφειλαν. Ωστόσο, η συλληφθείσα συνάδελφός τους στα κεντρικά, δεν καταχώροιζε τις εκθέσεις τους, ώστε να φαίνεται πως τα αυτοκίνητα είχαν υποστεί ζημιές.

Μηχανολόγος του ΕΤΕΚ

Στη διαδικασία για εγγραφή των εισαγόμενων από τη Βρετανία αυτοκινήτων εμπλέκονταν και εγκεκριμένοι μηχανολόγοι, οι οποίοι βάσει των εγκυκλίων έπρεπε να πιστοποιήσουν την κατάσταση των υπό εγγραφή εισαγόμενων αυτοκινήτων. Σε 12 περιπτώσεις, λοιπόν, πλαστογραφήθηκε η υπογραφή μηχανολόγου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), προφανώς εν αγνοία του.

Φυλάκιση επτά ετών

Η Αστυνομία, μάλιστα, για τους πλείστους εκ των πέντε υπόπτων (καταζητείται και έκτο πρόσωπο) εξετάζει κατηγορία συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά έτη.

Παραθέτουμε αναλυτικά τι προκύπτει για τους πέντε υπόπτους που τελούν υπό κράτηση:

  • 1η ύποπτος – 43χρονη: Εργάζεται στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και ελέγχεται για επτά κατηγορίες. Παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα γνώριζε το περιεχόμενο εγκυκλίων που την υποχρέωναν να καταχωρίσει το ιστορικό των οχημάτων, σε 29 περιπτώσεις δεν το έπραξε.
  • 2ος ύποπτος – 35χρονος: Είναι ιδιοκτήτης εταιρείας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Σε βάρος του διερευνώνται έξι αδικήματα. Το ένα εξ αυτών αφορά συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, ενώ είναι ύποπτος και για παρέμβαση σε αστυνομική έρευνα. Συγκεκριμένα, επικοινώνησε με μηχανολόγο του ΕΤΕΚ και του ζήτησε να πιστοποιήσει την κατάσταση του ενός οχήματος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους περιήλθε στην κατοχή του 2ου υπόπτου η σφραγίδα με τον αριθμό μητρώου του μηχανολόγου. Μετά τις εξετάσεις που έγιναν από το ΤΟΜ και την Αστυνομία, διαπιστώθηκε η χρησιμοποίηση της υπογραφής του μηχανολόγου και της σφραγίδας του 12 φορές, χωρίς ο τελευταίος να έχει γνώση. Ο εν λόγω μηχανολόγος κατέθεσε όσα γνώριζε στην Αστυνομία, ενώ ο 2ος ύποπτος φέρεται να επικοινώνησε μαζί του, να του απολογήθηκε που τον ενέπλεξε και να τον παρακίνησε να αλλάξει την κατάθεση που έδωσε.
  • 3η ύποπτη – 49χρονη: Ελέγχεται για πέντε αδικήματα, με πιο σοβαρό αυτό της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Είναι πιστοποιών υπάλληλος και καθημερινά παρουσιάζεται στο ΤΟΜ μεσολαβώντας για εγγραφή οχημάτων στη Δημοκρατία. Τρία αυτοκίνητα που ενέγραψε, σύμφωνα και με τους τεχνικούς του ΤΟΜ, είχαν ζημιές από τροχαίες συγκρούσεις. Ωστόσο, στο πιστοποιητικό εγγραφής τους δεν αναφέρεται κάτι. Και στις τρεις περιπτώσεις, μάλιστα, η έκθεση του μηχανολόγου είναι πλαστή. Τα δύο οχήματα πωλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα. Και τα τρία αυτοκίνητα είχαν γραφτεί σε άλλο πρόσωπο, το οποίο και καταζητείται.
  • 4ος ύποπτος και  5ος ύποπτος – 46χρονος και 63χρονος, αντίστοιχα: Ο 4ος ύποπτος είναι επίσης αντιμέτωπος με πέντε αδικήματα και ελέγχεται, επίσης, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος. Η εμπλοκή του στην υπόθεση προέκυψε από την εισαγωγή δύο οχημάτων για λογαριασμό εταιρείας που διατηρεί. Στην εγγραφή τους ενεπλάκη και ο 5ος ύποπτος, με τον οποίο συνεργάζεται, ενώ τα υπό αναφορά αυτοκίνητα συνοδεύονται από πλαστές βεβαιώσεις μηχανολόγου. Ο 4ος ύποπτος αρνείται κάθε ανάμειξη με την εγγραφή τους στο ΤΟΜ και ανέφερε ότι αυτή τη δουλειά την ανέλαβε ο 5ος ύποπτος με τον οποίο συνεργάζονται. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, αναμειγνύει έκτο πρόσωπο που φέρεται να ανέλαβε την εγγραφή των αυτοκινήτων. Πρόκειται για το πρόσωπο που καταζητείται.
  • 6ος καταζητούμενος: Πρόκειται για τον 39χρονο Χρ. Κ. από τη Λευκωσία. Σύμφωνα με μαρτυρία, συνδέεται με όλους τους προαναφερθέντες υπόπτους. Φέρεται να παραλάμβανε από αυτούς τα χαρτιά των υπό εγγραφή οχημάτων, τα οποία καταχωρίζονταν με «διαγραμμένο» ιστορικό. Το όνομά του έχει συμπεριληφθεί ήδη στον κατάλογο αναζητούμενων προσώπων (stop list).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Προσοχή στην έξαρση απάτης με εταιρεία μεταφορών

Απόφαση για προσωποκράτηση

Χθες, ο δικαστής Μιχάλης Χαραλάμπους με αιτιολογημένη απόφασή του ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης 8 ημερών σε βάρος των πέντε υπόπτων. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των εν λόγω προσώπων, στην προχθεσινή διαδικασία για εξέταση του αιτήματος της Αστυνομίας, είχαν φέρει ενστάσεις στην κράτηση των πελατών τους. Οι δικηγόροι των υπόπτων αντέταξαν ότι εδώ και αρκετές ημέρες είναι γνωστή η υπόθεση και αν οι πελάτες τους προτίθονταν να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο, είχαν αρκετό χρόνο να το πράξουν. Προς ενίσχυση αυτού του επιχειρήματος, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ότι στις 24 Οκτωβρίου έγινε επίσημη καταγγελία για την υπόθεση, στις 04/01/2022 υπήρξε λήψη κατάθεσης, ενώ στις 17/02/2022 πήρε ευρεία δημοσιότητα η υπόθεση από τα ΜΜΕ.

Ο δικαστής, ωστόσο, που επιφύλαξε για χθες την απόφασή του, ανέφερε ότι μόλις πριν από λίγα 24ωρα πληροφορήθηκαν πως ήταν ύποπτοι για την υπόθεση. Με απλά λόγια, η έδρα θεώρησε ότι δεν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος ενδεχόμενου επηρεασμού του ανακριτικού έργου και κατ΄ επέκταση υπήρχε αναγκαιότητα κράτησής τους.

Πηγή: politis.com.cy

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.