1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Κατοικίας 2022
  6. »
  7. Καθαρισμός και Συντήρηση τζακιού – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Καθαρισμός και Συντήρηση τζακιού – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Καθαρισμός και Συντήρηση τζακιού – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο καθαρισμός του τζακιού είτε πρόκειται για ενεργειακό είτε πρόκειται για συμβατικό αλλά και η συντήρησή του είναι διαδικασίες που απαγορεύεται να παραμελούνται.

Ο καθαρισμός και η διατήρηση της εστίας του τζακιού σε καλή κατάσταση είναι αναγκαία συνθήκη για την σωστή και χωρίς προβλήματα λειτουργία του τζακιού και η οποία μας εγγυάται αποδοτική θέρμανση και σωστή λειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εννοείται ότι επιβάλλεται να ακολουθούνται και να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες συντήρησης που συστήνει το εργοστάσιο κατασκευής. Επίσης υπάρχουν και κάποιες βασικές συμβουλές που είναι κοινές για όλα τα συστήματα και τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Αυτές είναι:

  • Απαγορεύεται να καίμε υγρά ή βαμμένα ξύλα.
  • Τα ξύλα πρέπει να καίγονται μακριά από το τζάμι.
  • Το τζάμι πρέπει να καθαρίζεται μόνον όταν είναι εντελώς κρύο και με ειδικό καθαριστικό υγρό.
  • Απαγορεύεται ρητώς ο καθαρισμός της εστίας του τζακιού με χημικά υγρά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι όλα τα ενεργειακά τζάκια, σόμπες κλπ. συνοδεύονται  από εργοστασιακή εγγύηση κάποιων ετών (ανάλογα με το εργοστάσιο) ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις καμιά εγγύηση δεν καλύπτει βλάβες που προέρχονται από κακή χρήση. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη σωστή χρήση.

Επίσης το ίδιο σημαντικό στο κεφάλαιο συντήρηση τζακιού είναι ο καθαρισμός της καμινάδας του. Συνήθως η συχνότητα  η οποία πρέπει να πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εργασία αναγράφεται στις οδηγίες χρήσεως και συντήρησης του κάθε προϊόντος.

 Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι είναι απαραίτητο μία φορά τον χρόνο να καλούμε εξειδικευμένο τεχνικό να καθαρίσει την καμινάδα και καλό θα είναι να γίνεται με την παύση της λειτουργίας του τζακιού και όχι στην αρχή της νέας σεζόν. Όσο τα κατάλοιπα που υπάρχουν στην καμινάδα του τζακιού είναι νωπά γίνεται ευκολότερα και βαθύτερα ο καθαρισμός.

Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται ο κίνδυνος μυρωδιών, μαυρίσματος των τοίχων αλλά κυρίως η ανάφλεξη της καπνιάς που μπορεί να καταστρέψει την εστία ή ακόμη και να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Όλη η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει απαραιτήτως να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο συνεργείο ή τεχνικό. Αυτό που θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε συμπληρωματικά και αφού συμβουλευτούμε την αντιπροσωπεία από όπου το αγοράσαμε είναι ο λεγόμενος χημικός καθαρισμός, ο οποίος όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν αντικαθιστά τον κλασσικό ή «μηχανικό» καθαρισμό που περιγράψαμε παραπάνω.

Ο χημικός καθαρισμός αφορά στη χρήση συγκεκριμένων υλικών, τα οποία διατίθενται είτε σε στερεή είτε σε υγρή ή ακόμη και σε μορφή σκόνης, τα οποία καίγονται μέσα στην εστία και βοηθούν στην αποσάθρωση της καπνιάς ώστε να μην υπάρχει ανάφλεξη. Εάν και εφόσον σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα υλικά αυτά που διατίθενται στο εμπόριο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε την εταιρεία από όπου προμηθευτήκατε το προϊόν.

Πηγή: tsekourasgroup

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.