1. Home
 2. »
 3. Blog
 4. »
 5. Τεχνολογία
 6. »
 7. PWC: Η στρατηγική cloud εχέγγυο για μακροπρόθεσμη επιτυχία

PWC: Η στρατηγική cloud εχέγγυο για μακροπρόθεσμη επιτυχία

PWC: Η στρατηγική cloud εχέγγυο για μακροπρόθεσμη επιτυχία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Του Μίνου Γεωργάκη, Επιχειρησιακού Διευθυντή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Τεχνολογίας, PwC Κύπρου

Στο σημερινό αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθούν άμεσα για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες πριν από τον ανταγωνισμό. Οι υπηρεσίες Cloud διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ώστε μία επιχείρηση να γίνει πιο ευέλικτη και, επομένως, να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της.

Γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις αναζητούν ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες cloud, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες λειτουργικές και πελατειακές απαιτήσεις. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όταν υλοποιούνται σωστά, οι υπηρεσίες cloud μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμους τρόπους παροχής των υφιστάμενων υπηρεσιών, ανοίγοντας παράλληλα νέες δυνατότητες. Όταν υιοθετούνται με προγραμματισμένο και καλά καθοδηγούμενο τρόπο, οι υπηρεσίες cloud μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Σήμερα, το ερώτημα για μία επιχείρηση δεν είναι το κατά πόσο θα μεταφερθεί στο cloud, αλλά το πόσο σωστά και γρήγορα θα το πράξει. Ωστόσο, η υιοθέτηση του cloud χωρίς σαφή στρατηγική και ξεκάθαρο πλάνο εφαρμογής δεν είναι αποτελεσματική και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό. Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας τέτοιας στρατηγικής που αφορά το cloud, είναι οι επιχειρήσεις να αλλάξουν το πως σκέφτονται για την εν λόγω τεχνολογία. Αν και πολλές επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει μια προσέγγιση που δίνει έμφαση στο cloud- first, πολλές από αυτές δεν έχουν μια καλά εδραιωμένη στρατηγική η οποία να ορίζει ξεκάθαρα το «γιατί», το «πώς» και κυρίως το «τι» υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο cloud.

Χωρίς την κατάλληλη στρατηγική, ένας οργανισμός μπορεί να καταλήξει να διαθέτει ένα πλήθος επιλογών που συχνά συγκρούονται μεταξύ τους και αποτυγχάνουν να καθοδηγήσουν την επιχείρηση ως προς την επίτευξη των σημαντικών εταιρικών της στόχων. Αντίστοιχα, η απουσία μιας στρατηγικής cloud,  έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην διαθέτουν μετρήσιμους επιχειρηματικούς στόχους και να μην επικεντρώνονται στις βασικές προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστούν.

Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και υλοποιήσιμης στρατηγικής cloud που να ευθυγραμμίζεται με τις επιχειρηματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης, πρέπει να ακολουθεί τα πιο κάτω βήματα:

 • Προσδιορισμός των στόχων για τη μετάβαση στο cloud
 • Αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση
 • Διαχείριση  πιθανών κινδύνων του cloud και αξιολόγηση των κινδύνων
 • Επιλογή σωστού μοντέλου ανάπτυξης cloud (Private, Public ή Υβριδικό)
 • Εκτίμηση της προστιθέμενης αξίας της μετακίνησης επιλεγμένων υπηρεσιών στο cloud
 • Αξιολόγηση της ετοιμότητας των επιλεγμένων πρωτοβουλιών για τη μετάβαση στο cloud
 • Δημιουργία πλάνου υλοποίησης της στρατηγικής cloud με χρηματοοικονομική μοντελοποίηση  και εκτιμώμενο λειτουργικό κόστος

Το ταξίδι στο cloud περιλαμβάνει πολλά περισσότερα πέρα από την απλή εξέλιξη των λύσεων πληροφορικής. Αφορά το μετασχηματισμό της επιχείρησης – τα πάντα από την τεχνολογία και τις διαδικασίες, μέχρι τους ίδιους τους ανθρώπους του οργανισμού. Η στρατηγική cloud πρέπει να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις και ευκαιρίες του κάθε τομέα, της κάθε επιχείρησης και της κάθε ομάδας.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.