1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η EIOPA εξετάζει την ενσωμάτωση των προτιμήσεων βιωσιμότητας του πελάτη στην...

Η EIOPA εξετάζει την ενσωμάτωση των προτιμήσεων βιωσιμότητας του πελάτη στην αξιολόγηση καταλληλότητας στο πλαίσιο της IDD

Η EIOPA εξετάζει την ενσωμάτωση των προτιμήσεων βιωσιμότητας του πελάτη στην αξιολόγηση καταλληλότητας στο πλαίσιο της IDD
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) έχει ξεκινήσει μια νέα δημόσια διαβούλευση αναφορικά με το ζήτημα των κατευθυντήριων γραμμών για την ενσωμάτωση των προτιμήσεων βιωσιμότητας του πελάτη στην αξιολόγηση καταλληλότητας στο πλαίσιο της IDD. Οι κατευθυντήριες γραμμές προέρχονται από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2021/1257 της Επιτροπής και στοχεύουν:

  • Στην προώθηση της συνεκτικής εφαρμογής του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στα κράτη μέλη και τις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ).
  • Στον περιορισμό της πιθανότητας κακής πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων σε σχέση με τις προτιμήσεις των καταναλωτών για βιωσιμότητα. και
  • Στην προώθηση μιας πιο συγκλίνουσας προσέγγισης από τις ΕΑΑ στην εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών της EIOPA παρέχει καθοδήγηση σχετικά με:

  • Το πώς να βοηθήσετε τους πελάτες να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια των «προτιμήσεων βιωσιμότητας» και τις επενδυτικές τους επιλογές.
  • Την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις προτιμήσεις βιωσιμότητας από τους πελάτες.
  • Το πώς να αντιστοιχίσετε τις προτιμήσεις των πελατών με προϊόντα, με βάση τις γνωστοποιήσεις προϊόντων SFDR.
  • Το πότε να αξιολογηθούν οι προτιμήσεις βιωσιμότητας (δηλαδή μόνο αφού αξιολογηθεί η καταλληλότητα του προϊόντος σύμφωνα με τις γνώσεις και την εμπειρία του πελάτη, την οικονομική κατάσταση και άλλους επενδυτικούς στόχους). και
  • Τις βιώσιμες αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση που αναμένονται από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που παρέχουν συμβουλές για τα IBIP.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς λειτουργεί η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα και ποιες οι επιδόσεις της;

Η EIOPA έχει επίγνωση της υποκείμενης πολυπλοκότητας του ρυθμιστικού πλαισίου και έχει επεξηγήσει τις κατευθυντήριες γραμμές με διαγράμματα και διαγράμματα ροής για να διευκολύνει την κατανόηση. Η EIOPA εξετάζει επίσης την ανάπτυξη εύχρηστων οδηγών τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για τη διευκόλυνση μιας ενημερωμένης διαδικασίας πωλήσεων για βιώσιμα προϊόντα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν σχόλια σχετικά με αυτό το έγγραφο διαβούλευσης απαντώντας στις ερωτήσεις μέσω της διαδικτυακής έρευνας έως τις 13 Μαΐου 2022. Η EIOPA εκτιμά ότι η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης είναι σύντομη, αλλά αυτό γίνεται για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη οριστικοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για την αίτηση ημερομηνία 2 Αυγούστου 2022 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2021/1257 της Επιτροπής.

Σε συνέχεια αυτής της διαβούλευσης, η EIOPA θα πραγματοποιήσει επίσης δημόσια ακρόαση με τους ενδιαφερόμενους φορείς στις 6 Μαΐου 2022, η οποία είναι ανοιχτή για εγγραφή έως τις 30 Απριλίου 2022.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.