1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. ΓεΣΥ: Πλεόνασμα €71,7 εκ. το α’ εξάμηνο! Αυξήθηκαν τα έσοδα και...

ΓεΣΥ: Πλεόνασμα €71,7 εκ. το α’ εξάμηνο! Αυξήθηκαν τα έσοδα και οι δαπάνες!

ΓεΣΥ: Πλεόνασμα €71,7 εκ. το α’ εξάμηνο! Αυξήθηκαν τα έσοδα και οι δαπάνες!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πλεόνασμα €71,7 εκατομμύρια παρουσιάζει το ΓεΣΥ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικά οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Άγγελος Τρόπης είπε ότι τα έσοδα του ΟΑΥ από τις εισφορές και συνεισφορές του ΓεΣΥ ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου στα €758 εκατομμύρια, ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας ανήλθαν την ίδια περίοδο στα €686,3 εκ.

Ο κ. Τρόπης είπε ότι τα έσοδα από εισφορές είναι αυξημένα πέραν του 14%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9%, τονίζοντας ότι τα ποσοστά αυτά «δείχνουν ότι τα έσοδα αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αυξάνονται οι δαπάνες».

Σημείωσε ότι τα έσοδα από εισφορές για τον μήνα Ιούνιο είναι κατ΄ εκτίμηση, λόγω της δίμηνης καθυστέρησης για είσπραξη των εισφορών από τους μισθούς, ενώ ανέφερε ότι ο αριθμός των δικαιούχων του ΓεΣΥ ανέρχονται σήμερα περίπου στις 940.000.

Πιο αναλυτικά, επικαλούμενος τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο κ. Τρόπης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι δαπάνες για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023 στα €331,6 εκ., ενώ οι δαπάνες για Ειδικούς Γιατρούς ανήλθαν στα €118,2 εκ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπερνούν τα €2 δις τα κέρδη της Munich Re για το πρώτο τρίμηνο

Ανέφερε επίσης ότι οι δαπάνες για Προσωπικούς Ιατρούς ανήλθαν την ίδια περίοδο στα €49,1 εκ., για αμοιβές των εργαστηρίων στα €27,1 εκ., για αμοιβές των φαρμακοποιών στα €17,3 εκ., για αμοιβές άλλων επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών, μαιών και οδοντιάτρων στα €28,4 εκ., ενώ το κόστος για φάρμακα και αναλώσιμα (μετά τις εκπτώσεις) ανήλθε στα €95,2 εκ.

Είπε ακόμη ότι οι δαπάνες για Πρώτες Βοήθειες και ασθενοφόρα ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο στα €16,6 εκ. και για Αποκατάσταση και ανακουφιστική φροντίδα στα €2,8 εκ.

Τα πλεονάσματα θα συνεχιστούν

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα οικονομικά του Ταμείου του ΓεΣΥ.

«Θα έχουμε πραγματικό πλεόνασμα για φέτος, ενώ η πρόβλεψη είναι ότι το πλεόνασμα θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η αναλογιστική μελέτη για το ΓεΣΥ που εξετάζει την περίοδο μέχρι το 2030 και η οποία έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, «δείχνει ότι είμαστε βιώσιμοι μέχρι το 2030»

Τέλος, ο κ. Τρόπης και είπε ότι για ολόκληρο το 2022 τα έσοδα από εισφορές ανήλθαν στο €1,34 δισεκατομμύρια, ενώ για φέτος η εκτίμηση για τις εισφορές ανέρχεται στα €1,47 δισεκατομμύρια, κάτι που διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα του α΄ εξάμηνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023
Πηγή: omegalive.com.cy

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.