1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Ελλάδα: Νομοσχέδιο ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών

Ελλάδα: Νομοσχέδιο ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών

Ελλάδα: Νομοσχέδιο ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Εισήχθη τη Δευτέρα 1η Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια τη Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις».

Το ν/σ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Παρασκευή 28/06.

Υπέρ του νομοσχέδιου ψήφισε η ΝΔ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα τυπικά δήλωσαν «επιφύλαξη» να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία τους τόσο για τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου όσο και σε σειρά διατάξεών του.

Ενίσχυση δομών

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την ολοκλήρωση της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου κάλεσε όλα τα κόμματα να το ψηφίσουν, καθώς, όπως είπε, ενισχύει τόσο τις δομές και τους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Κλιματικής Κρίσης και Κρατικής Αρωγής όσο και τους ωφελούμενους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Δήλωσε θετικός και ανέφερε ότι θα εξετάσει με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών την πρόταση να αυξηθεί το ύψος του προβλεπόμενου προστίμου από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ ετησίως που δεν θα προβούν στην υποχρέωση ιδιωτικής ασφάλισης για ζημίες από φυσικές καταστροφές που θεσπίζεται. Επίσης, θα εξετάσει την πρόσθεση στο Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, το οποίο θεσπίζεται και εκπρόσωπος των ΟΤΑ και της Ομοσπονδίας των Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H EIOPA πέτυχε τους στόχους της το 2023 και συνεχίζει τη στρατηγική της πορεία

Ο υφυπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τρέχουν οι διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει ένας ενιαίος κόμβος κρατικής αρωγής, όπου, όπως σημείωσε, «εκεί θα παρουσιάζεται από τη μια μεριά η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και από την άλλη να υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη με τους κωδικούς που θα έχει λάβει να πληροφορείται σε πιο στάδιο βρίσκεται η αίτηση αποζημίωσης που έχει καταθέσει και ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνει».

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι με ειδική τροπολογία που θα έρθει τις επόμενες ημέρες θα θεραπευτούν και τα προβλήματα που αφορούν το περιεχόμενο των φακέλων και των αυτοψιών, που παρουσιάστηκαν από τη μεταφορά τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς, όπως επεσήμανε, «για εμάς, οι εργαζόμενοι είναι οι στενοί μας συνεργάτες και θέλουμε να προχωρήσουν οι αυτοψίες και να μη δυσκολεύονται στο έργο τους».

Αναφορικά με την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «στόχος μας είναι να συμπορευτούν αρμονικά». Προέτρεψε, δε, τις ασφαλιστικές εταιρείες «να μην έχουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται αποκλειστικά σε όρους αγοράς αλλά να λάβουν υπόψιν τους όλες τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους και αναγκαιότητες». Δήλωσε, μάλιστα, πως «θα παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις, για αυτό και δημιουργείται το σχετικό Παρατηρητήριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  EIOPA: Πώς το χρηματοπιστωτικό τοπίο επηρέασε τις ασφαλιστικές εταιρείες τον Ιούνιο

Ο κ. Τριαντόπουλος, επανέλαβε πως αυτό το νομοσχέδιο είναι μέρος μίας νομοθετικής τριλογίας ώστε να ολοκληρωθεί, μέσα από την προσαρμογή στα νέα δυσμενή δεδομένα της κλιματικής κρίσης, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη στήριξη και αποκατάσταση μετά από μία φυσική καταστροφή. «Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση όταν πριν υπήρχε το κενό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!