1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό  του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης του 2023, με βουλευτές να ερίζουν για το ποιο κόμμα έχει ενισχύσει περισσότερο το θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και άλλους να ζητούν την ανεξαρτησία του.

Ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης (ΕΦΕΕΔΧΦ) για το 2023 είναι οριακά ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €1.154.280 και έσοδα ύψους €1.084.280, τα οποία είναι μειωμένα κατά 8,7% σε σύγκριση με το έτος 2022.  Τα έσοδα του ΕΦΕΕΔΧΦ θα προέλθουν κυρίως από την πάγια ετήσια εισφορά που καταβάλλεται από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις στον φορέα (€693.309), από ατομικά τέλη που καταβάλλονται για υποβολή παραπόνων, αιτήσεων και καταγγελιών (€24.000), επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους εμπλεκόμενους φορείς στις περιπτώσεις που απόφαση σχετικά με παράπονα που υποβλήθηκαν στρέφεται εναντίον τους (€140.000) και άλλα έσοδα (€50.000).

Το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα ύψους €70.000 θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΦΕΕΔΧΦ.

Κατά τη συζήτηση η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έθεσε επιτακτικά την ανάγκη για ανεξαρτησία του προϋπολογισμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης τους θεσμού που είναι η μοναδική, όπως είπε, προστασία που έχουν αυτή τη στιγμή η καλόπιστοι δανειολήπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

 Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε επίσης την αναγκαιότητα της πλήρους ανεξαρτησίας του Επιτρόπου, χαρακτηρίζοντας σημαντικότατη την παρουσία του για να φέρει ισσορροπία ανάμεσα στις σχέσεις δανειοληπτών, τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Πρόσθεσε ότι για να είναι πραγματικά ανεξάρτητος ο θεσμός θα πρέπει να πληρώνει το κράτος τον προϋπολογισμό του και να υπάρχει σωστή δομή, όπως και οι αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές για τους εμπλεκόμενους.  Πρόσθεσε ότι αν οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν ένα ποσό θα πρέπει να πληρώνουν το κράτος και όχι να εξαρτάται από αυτές ο μισθός του Επιτρόπου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά ανέφερε ότι ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι ένας εξαιρετικός θεσμός «που εμείς έχουμε ενεργοποιήσει». Ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά γνώρισε τον Παύλο Ιωάννου όταν περιφερόταν στο Υπουργείο Οικονομικών χωρίς γραφείο και του παραχώρησε γραφείο. Ανέφερε ότι ο τότε ΥΠΟΙΚ το 2015 ενίσχυσε το θεσμό σημαντικά. Πρόσθεσε ότι ο θεσμός δεν έχει σοβαρές αδυναμίες και βοήθησε χιλιάδες σοβαρούς δανειολήπτες. Οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση χρειάζεται, ανέφερε, θα πρέπει να δοθεί. Εξέφρασε την άποψη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος για τη λειτουργία του θεσμού, αφού ο Επίτροπος εξετάζει τα λάθη τους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς τάχθηκε υπέρ την ενίσχυσης του θεσμού και των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, ενώ έκανε λόγο για ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις για το θέμα από την Κυβέρνηση. Ανέφερε ότι ενώ υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά το Σχέδιο Εστία, αυτή τη στιγμή τράπεζες και οργανισμοί εξαγοράς πιστώσεων προχωρούν σε εκποιήσεις, όπως ανέφερε ο Επίτροπος. Επίσης, είπε ότι δάνεια πουλήθηκαν σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και ενώ ήταν στο σχέδιο Εστία, οι εταιρείες δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του Σχεδίου Εστία και όσα έχουν δεσμευτεί.              

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι και το ΔΗΚΟ στήριξε το θεσμό, ενώ διερωτήθηκε πόσες εκθέσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου λήφθηκαν υπόψη και έχουν υιοθετηθεί από τις τράπεζες.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι το 2015 ο Επίτροπος γύριζε στο ΥΠΟΙΚ χωρίς γραφείο και σιγά-σιγά κατάφερε και έστησε το θεσμό και γύρισε λίγο την εντύπωση του κόσμου ο οποίος τον αντιμετώπιζε με κάποιο σκεπτικισμό λόγω της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Πρόσθεσε ότι υπάρχει τρόπος να επιδοτείται διαφορετικά ο προϋπολογισμός του θεσμού μέσω των αποφάσεων που βγάζει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι ενώ το κόμμα διεκδικούσε στη Βουλή την εκτελεστότητα των αποφάσεων του Επιτρόπου «τα δύο πολιτικά σιαμαία» ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ ήταν απέναντί τους.  Ανέφερε ότι η συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ εξηγεί και την επιλογή που κάνει σήμερα το ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές εκλογές.

Απαντώντας η κα. Ερωτοκρίτου είπε ότι θα συνεργάζονται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι διαθέσιμες για να διασώσουν την κυπριακή οικονομία από κοντόφθαλμες και πολιτικές που είναι αγκυλωμένες σε  ιδεοληψίες του παρελθόντος.

 Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε αυτό που είπε ο κ. Κουλάς καταδεικνύει την πρόθεση όσων δεν έδωσαν γραφείο στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Πρόσθεσε ότι ενώ ο Συνεργατισμός δέχτηκε την απόφαση του Επιτρόπου για την υπόθεση των υπερχρεώσεων, άλλες τράπεζες δεν τη δέχτηκαν και ακόμα και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης αντέγραψε το σύστημα των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που υπέβαλε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ για συγκεκριμένες δράσεις για τις υπερχρεώσεις που ενίσχυσε το θεσμό, ενώ είπε ότι ο ίδιος ο Επίτροπος ανέφερε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ του έδωσε τη δύναμη να λαμβάνει τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Πηγή: inbusinessnews
tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.