1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. CIFA: Η ανάπτυξη των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων ξεπέρασε σημαντικά τον...

CIFA: Η ανάπτυξη των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων ξεπέρασε σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για ακόμα μία χρονιά

CIFA:  Η ανάπτυξη των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων ξεπέρασε σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για ακόμα μία χρονιά
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

  • Ετήσια άνοδος 61.5% για τα Εναλλακτικά Επενδυτικά Ταμεία σύμφωνα με τα ευρήματα κορυφαίας ευρωπαϊκής έκδοσης
  • Α. Γιασεμίδης: Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη ενός πολλά υποσχόμενου τομέα  

Τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο «Fact Book 2022 – Trends in European Investment Funds» του European Funds and Asset Management Association (EFAMA), την κορυφαία έκδοση για τα Επενδυτικά Ταμεία στην Ευρώπη, καταδεικνύουν τη δυναμική αλλά και τις αντοχές του συγκεκριμένου τομέα στην Κύπρο.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) θεωρεί πως παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς αγορές χαρακτηρίζονταν από αβεβαιότητα και αστάθεια, εντούτοις, ο τομέας στην Κύπρο έδειξε ανθεκτικότητα και συνέχισε να μεγαλώνει με σταθερά βήματα σε όλα τα επίπεδα. Από τη βελτίωση του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου μέχρι την προσέλκυση νέων οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων από διάφορες χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται για τα Εναλλακτικά Επενδυτικά Ταμεία (Alternative Investment Funds – AIFs) των οποίων, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν άνοδο 61.5% κατά το 2021 και ανήλθαν σε €7.2 δισ. Το σύνολο των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των AIFs στην Ευρώπη ανέρχεται σε €8 τρισ. και κατά το 2021 κατέγραψε αύξηση 12%.

Παράλληλα, η έκδοση καταγράφει για ακόμα μία φορά την Κύπρο ως κέντρο για διασυνοριακά επενδυτικά ταμεία, στα πρότυπα παραδοσιακών κέντρων παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, καθώς άνω του 45% των κεφαλαίων που εδρεύουν στη χώρα κρατούνταν στο εξωτερικό. «Η συγκεκριμένη τάση καταδεικνύει πως Επενδυτικά Ταμεία του εξωτερικού εμπιστεύονται την Κύπρο και την θεωρούν ως ένα αξιόπιστο προορισμό για τη διαχείριση των κεφαλαίων τους», σχολιάζει ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης. «Η προσπάθεια για περαιτέρω αναγνώριση της Κύπρου στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται και είμαστε αισιόδοξοι πως η πορεία σταδιακής και βιώσιμης ανάπτυξης θα ενισχυθεί, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση του μοντέλου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών αλλά και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Στα 43,1 δισ. η αγορά των επενδυτικών ταμείων της

Την ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητα του τομέα επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα τριμηνιαία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αδειοδοτημένων εταιρειών ανήλθε σε 322 σε σύγκριση με 310 τρεις μήνες προηγουμένως. Ακόμα πιο θετικό το γεγονός πως η αύξηση στη συντριπτική της πλειοψηφία αφορά εταιρείες με δραστηριότητες αφού αυξήθηκαν κατά 11 και έφτασαν τις 235 μέσα σε ένα τρίμηνο. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών επηρεάστηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις και παρουσίασαν μικρή μείωση της τάξης του 3.9%, ανερχόμενα σε 11.1 δισ. ευρώ.

«Αν και τα τελευταία χρόνια ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων αναπτύχθηκε με πολύ γοργούς ρυθμούς, παραμένουμε προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι στους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής. Να καταστεί η Κύπρος ένα από τα κορυφαία κέντρα για Επενδυτικά Ταμεία στην Ευρώπη και διεθνώς. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται σοβαρότητα, εγρήγορση και στοχευμένες δράσεις. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινήσαμε και με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας καθώς τα οφέλη από τη μεγέθυνση και ανάπτυξη του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων είναι πολλά. Νέες επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία, αυξημένα έσοδα στα κρατικά ταμεία, νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε μία περίοδο που ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών βρίσκεται υπό πίεση», σχολιάζει ο Α. Γιασεμίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εξαιρετικές αποδόσεις στα επενδυτικά ταμεία τον Ιανουάριο του 2024

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.