1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ασφάλεια αυτοκινήτου και πρώτο αφαιρετέο ποσό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Ασφάλεια αυτοκινήτου και πρώτο αφαιρετέο ποσό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Ασφάλεια αυτοκινήτου και πρώτο αφαιρετέο ποσό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για την ασφάλεια αυτοκινήτου η επιλογή για το πρώτο αφαιρετέο ποσό ή στην Αγγλική γλώσσα «Excess», είναι ένας από τους παράγοντες με τον οποίο είστε σε θέση εσείς οι ίδιοι να επηρεάσετε το τελικό ασφάλιστρο που θα πληρώσετε.

Όμως επειδή δεν είναι για όλους απλό αυτό το θέμα ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Τι είναι πρώτο αφαιρετέο ποσό;

Με τον όρο πρώτο αφαιρετέο ποσό εννοούμε το ποσό που ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα καλεστεί να πληρώσει σε περίπτωση ζημιάς στο ασφαλισμένο όχημα για την οποία φυσικά υπάρχει κάλυψη από το ασφαλιστήριο του συμβόλαιο.

Το συγκεκριμένο ποσό καθορίζετε κατά την σύναψη του συμβολαίου μεταξύ της Ασφαλιστικής Εταιρείας και του ασφαλισμένου και αναγράφετε ξεκάθαρα τόσο στην Πρόταση προς Ασφάλιση όσο και στον Πίνακα του Συμβολαίου.

Που το συναντάμε;

Στις ασφάλειες αυτοκινήτου που είναι το θέμα μας σήμερα, συναντάμε το πρώτο αφαιρετέο ποσό στα είδη κάλυψης που προβλέπουν αποζημίωση για ζημιές στο ίδιο το ασφαλισμένο όχημα. Πιο συγκεκριμένα συναντάμε αυτό τον όρο στα Περιεκτικά συμβόλαια καθώς και στα συμβόλαια Πυρός και Κλοπής.

Τι επιλογές υπάρχουν στην αγορά

Στα συμβόλαια της η κάθε εταιρεία καθορίζει τόσο το ελάχιστο πρώτο αφαιρετέο ποσό όσο και τις επιπρόσθετες επιλογές που δίνει στον πελάτη για να το αυξήσει ενώ σε κάποια συμβόλαια συναντάμε και την επιλογή να απαλείψουμε εντελώς το πρώτο αφαιρετέο ποσό. Συνήθως τα ποσά αυτά ξεκινούν γύρω στα 200 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρείες έχουν υψηλότερα ελάχιστα ποσά ειδικά όταν η αξία του οχήματος είναι μεγάλη.

Για ποιες ζημιές ισχύει το πρώτο αφαιρετέο ποσό;

Συνήθως το πρώτο αφαιρετέο ποσό εφαρμόζετε σε ζημιές του οχήματος του ασφαλισμένου από:

  • Ατύχημα
  • Κακόβουλη Ενέργεια
  • Φυσικές Καταστροφές (νοούμενου ότι υπάρχει η κάλυψη)
  • Οχλαγωγίες – Απεργίες (νοούμενου ότι υπάρχει η κάλυψη)

Που δεν συναντάμε πρώτο αφαιρετέο ποσό

Όπως είπαμε και πιο πάνω τον όρο πρώτο αφαιρετέο ποσό τον συναντάμε για ζημιές που αφορούν το ίδιο μας το όχημα. Άρα δεν θα χρειαστεί σε καμιά περίπτωση να πληρώσουμε αφαιρετέο ποσό όταν η ασφαλιστική μας πληρώνει ζημιές τρίτων.

Ακόμα μία περίπτωση που δεν συναντάμε πρώτο αφαιρετέο ποσό είναι σε περίπτωση που η αποζημίωση αφορά θραύση του ανεμοθώρακα ή των παραθύρων του οχήματος, νοούμενου και πάλι ότι έχουμε την συγκεκριμένη κάλυψη.

Ποιο είναι το σωστό πρώτο αφαιρετέο ποσό που πρέπει να διαλέξω;

Αυτή είναι μία απόφαση που ο κάθε ασφαλισμένος πρέπει να πάρει εξετάζοντας τα δικά του δεδομένα. 

Κατά κανόνα όσο πιο ψηλό είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό τόσο χαμηλότερο είναι ασφάλιστρο μας. Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να εξετάσουμε, τι ασφάλιστρο θέλουμε να πληρώνουμε.

Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε πιο είναι εκείνο το ποσό που με βάση την οικονομική μας κατάσταση θα είμαστε άνετοι να πληρώσουμε οι ίδιοι σε περίπτωση ζημιάς στο όχημα μας.  

Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας

Σε κάθε περίπτωση ένας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να σας παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες ανάλογα και με την εταιρεία που συνεργάζεστε ή σκοπεύετε να συνεργαστείτε και να σας συμβουλεύσει για το τι είναι καλύτερο να πράξετε.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.