1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Άνοιξε ο δρόμος για κάθοδο αρχιτεκτόνων και μηχανικών

Άνοιξε ο δρόμος για κάθοδο αρχιτεκτόνων και μηχανικών

Άνοιξε ο δρόμος για κάθοδο αρχιτεκτόνων και μηχανικών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με 41 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες κρατών μελών της ΕΕ να εγγραφούν στα μητρώα μελών του ΕΤΕΚ, ως αρχιτέκτονες ή μηχανικοί, ώστε να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σε νόμο το τροποποιητικό νομοσχέδιο του «Ο περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητήριου Κύπρου Νόμος του 2022», με σκοπό την ορθότερη εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προνοεί την παροχή πρόσβασης των επαγγελματιών στις αγορές εργασίας άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περαιτέρω διευκόλυνση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι η Δημοκρατία είχε λάβει ήδη δύο προειδοποιητικές επιστολές από την Κομισιόν, για παράβαση στην παροχή πρόσβασης σε επαγγέλματα, όπως του αρχιτέκτονα, ηλεκτρολόγου μηχανικού και πολιτικού μηχανικού.

Η εν λόγω οδηγία εφαρμόζεται σε υπηκόους των 27 κρατών μελών της ΕΕ και των τριών κρατών μελών του ΕΟΧ (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν), οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν κάποιο νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα σε κάποιο κράτος μέλος, άλλο από εκείνο που αποκτήθηκε ο επαγγελματικός τίτλος και ισχύει για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν καλύπτονται από ειδική οδηγία, όπως για παράδειγμα τους νόμιμους ελεγκτές και τους δικηγόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Έτοιμος να αναλάβει την εποπτεία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Σε ομιλία ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι ο νόμος που ψηφίζουν ενισχύει την επαγγελματική και ειδικότητα των ευρωπαίων πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στους νέους να βρουν επαγγελματική στέγη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι η απλούστευση των διαδικασιών απόκτησης επαγγελματικής άδειας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, απεγκλωβίζει τον επαγγελματία από χρονοβόρες διαδικασίες απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος, ενώ παράλληλα ενισχύει την επαγγελματική και ειδικότητα, αυξάνει τις πιθανότητες εξεύρεσης επαγγελματικής στέγης και ανοίγει περισσότερα επαγγέλματα, όπως αυτό της μηχανικής που για πολλά χρόνια ήταν κλειστό.

Πρόσθεσε ότι, επιδίωξη ως ευρωπαϊκό κράτος, θα πρέπει να είναι η κατοχύρωση περισσότερων επαγγελματικών τίτλων, έτσι ώστε να μπορούν να μπορέσουν οι κύπριοι νέοι να εξεύρουν εργασία μέσω της κινητικότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: stockwatch
tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.