1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. 8 σημάδια που αποκαλύπτουν πόσο καλά γερνούν οι 50αρηδες

8 σημάδια που αποκαλύπτουν πόσο καλά γερνούν οι 50αρηδες

8 σημάδια που αποκαλύπτουν πόσο καλά γερνούν οι 50αρηδες
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Θα γεράσετε τελικά καλά και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας; Στην πραγματικότητα, η υγιής γήρανση καθορίζεται από ένα σύνολο παραγόντων.

Η υγιής γήρανση δεν εξαρτάται μόνο από τα γονίδια αλλά και από τις συνήθειες που υιοθετούμε. Η παρακάτω λίστα εγγυάται ακριβώς αυτό, συμβάλλοντας στη σωματική και ψυχική υγεία.

Η Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (AARP) έχει συντάξει μια λίστα για τα άτομα που βρίσκονται στα 50 τους για να διαπιστώσουν εάν γερνούν καλά, με βάση τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Έχετε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μοναξιά όσο φτάνουν προς τη συνταξιοδότηση και είναι παράλληλα λιγότερο σωματικά δραστήριοι. Διαφορετικές μελέτες έχουν αναδείξει τη μοναξιά ως απειλή για υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, κατάθλιψης και άνοιας. Αντίθετα, άνθρωποι με βαθιές κοινωνικές διασυνδέσεις αύξησαν τις πιθανότητες επιβίωσής τους κατά 50%, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών. Η AARP συμβουλεύει όσους ζουν μόνοι τους να επιδιώκουν να προσεγγίζουν τουλάχιστον έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας καθημερινά.

Είστε σωματικά δραστήριοι

Η συστηματική άσκηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες να γεράσουμε καλά, σύμφωνα με τον Δρ James Powers, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και ασκούμενος γηριατρικός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt. Αντίστοιχα, μια μελέτη του 2022 σε περισσότερες από 5.000 ηλικιωμένες γυναίκες διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ακόμη και σε εκείνες που θεωρείται απίθανο να ζήσουν περισσότερο με βάση τα γονίδιά τους. Οι ειδικοί της AARP συνιστούν μισή ώρα άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανόμενου του περπατήματος και της κηπουρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μοιράζεται τα μυστικά μακροζωίας της

Ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή

Το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής κάθε χρόνο κατατάσσεται στις πιο υγιεινές διατροφές του κόσμου. Περιλαμβάνοντας πλήθος φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λιπαρά, η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει και στη μακροζωία. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως ακόμα κι αν την εφαρμόσετε στα 60 ή στα 80, κερδίζετε επιπλέον οκτώ και τρία χρόνια ζωής αντίστοιχα.

Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας γεμίζουν

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ηλικίας 50 ετών και άνω που έχουν μια αίσθηση σκοπού έχουν καλύτερη διάθεση και ζουν περισσότερο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που έχουν σημασία για εσάς μπορεί να μειώσει το επίπεδο του άγχους σας, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η Δρ Άλισον πρότεινε να βρείτε τι είναι σημαντικό για εσάς και τι σας ευχαριστεί να κάνετε και στη συνέχεια να βάζετε χρόνο γι’ αυτό στη ρουτίνα σας.

Ξεκουράζεστε για τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα

Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στην υγιή γήρανση και η ανεπάρκειά του έχει συσχετιστεί ερευνητικά με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις. Σημαντική είναι και η επίδρασή του στον εγκέφαλο: «Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, δεν έχουμε την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων νευρικών συνδέσεων, που διορθώνονται με τον ύπνο» σημειώνει η δρ Κάρεν Μίλερ, ανώτερη διευθύντρια του προγράμματος Brain Wellness and Lifestyle Program στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης Pacific Neuroscience Institute.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Είστε κακόκεφοι στη δουλειά; 7 tips για καλύτερη διάθεση

Βλέπετε τα πράγματα θετικά

Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, έχουν και περισσότερες πιθανότητες να ζουν περισσότερο και υγιέστερα σε αντίθεση με όσους το βλέπουν μισοάδειο. Ο γηρίατρος John Batsis, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα γηριατρικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UNC, δήλωσε: «Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά το πώς αισθάνεστε γι’ αυτήν είναι το πιο σημαντικό. Η θετική στάση προάγει πραγματικά την ευεξία και την ποιότητα ζωής».

Είστε ευσυνείδητοι

Οι επιμελείς άνθρωποι είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν γνωστική εξασθένιση αλλά και 35% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με δύο διαφορετικές μελέτες.

Διαφυλάσσετε την υγεία του εγκεφάλου

Aκόμα και στην τρίτη ηλικία, δεν είναι δύσκολο να προστατευτεί η γνωστική ικανότητα. Σύμφωνα με μια μελέτη οι ηλικιωμένοι ηλικίας 58 έως 86 ετών που παρακολουθούσαν μαθήματα σε αντικείμενα όπως ισπανικά, ζωγραφική και μουσική σύνθεση για τρεις μήνες είχαν ήδη ενισχύσει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα στο επίπεδο ενηλίκων που ήταν 20-30 χρόνια νεότεροι.

Πηγή: ygeiamou.gr
tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.